Cum se fentează dobânzile mari la credite: acești români ocolesc scumpirile cu acest truc genial

de: Mădălina Bahrim
06 12. 2022

Ultimul an a adus o explozie a costului dobânzilor pe piața de creditare, cu precădere la împrumuturile efectuate în monedă națională.

ROBOR la trei luni – indicele în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobânda variabilă – era, la început de 2022, doar 3.02% pe an.

Acum, oscilează la valori cuprinse între 7 și 8% pe an, ceea ce a dus la scumpirea masivă a ratelor lunare ale românilor ce au credite în lei, contractate înainte de luna mai a anului 2019, moment din care se aplică alt indice – IRCC, cu evoluție agresivă la rândul său, dar calculată cu întârziere, deci care mai permite debitorilor un moment de respiro, cel puțin până în 2023, când se anticipează scumpiri mari și aici.

Care e trucul magic. Dobânzile sunt de câteva ori mai mici

Ei bine, în această avalanșă a dobânzilor mari, unii români ce au în continuare nevoie de credite de la bănci au găsit o metodă ingenioasă de a ocoli dobânzile piperate.

Companiile de la noi din țară, de exemplu, au prins gustul creditării în euro. În medie, dobânzile se situează în jurul valorii de 3,4% pe an pentru companii, în timp ce la creditele în lei, la unele bănci, dobânzile percepute sar chiar și de 10%.

Aceștia au descoperit creditele în euro. Aici, nu mai contează nici ROBOR și nici IRCC, ci Euribor, al cărui nivel depinde de acțiunile Băncii Centrale Europene (BCE), de care depind cele 19 economii europene care folosesc moneda euro.

„În primele zece luni ale anului, companiile au accesat împrumuturi în euro în valoare de circa 5,1 miliarde de lei, aproape dublu față de aceeași perioadă a anului trecut”, conform unei analize avocatnet.ro.

Pe de altă parte, dacă tu îți primești salariul în lei sau în altă monedă decât euro, trebuie să te gândești de două ori dacă această opțiune e benefică și pentru tine. Te expui riscului de curs valutar!

“Moneda creditului să fie întotdeauna moneda în care tu îți câștigi veniturile; dacă tu câștigi lei, îți vei face creditul în lei, dacă ai venituri în străinătate, poți să îți faci și într-o altă valută. De ce spun că este important să îți faci în moneda în care îți câștigi veniturile? Pentru că altfel vei fi nevoit în fiecare lună să schimbi valută pentru a-ți plăți creditul și ai acest risc de curs valutar care poate să crească”, spune Irina Chițu, analist financiar Finzoom.ro.